Elsőként rögzítettek habzsolóorgiát az óceán mélyén – videóval

Meglepő felvételeket készített a BBC One forgatócsoportja az Antarktisz jégrétege alatt: cikkünkben is látható videójukban szemügyre vehetjük, mi is történik egy fókatetemmel a tengerfenéken, milyen élőlények és hogyan fogyasztják el a kiadós zsákmányt.

Doug Allan és Hugh Miller egy jégrétegbe vágott lyukon keresztül engedték le kamerájukat az óceánfenékre, felvételeik pedig ritka eseményeket örökítenek meg: az alábbi videóban azt nézhetjük meg, mi történik egy méretes fókatetemmel, hogyan falják fel az óceán élőlényei. Hasonló “lakomára” egy évtizedben egyszer számíthatnak a tengeri csillagok, óriási tengeri férgek, tengeri pókok és más élőlények, amik egészen rövid idő alatt tudnak eljutni a fóka csontvázáig.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MmSp0bxHmWg&feature=player_embedded[/youtube]

Hatalmas a nyüzsgés a McMurdo Sound vizeiben, de rákokat például egyáltalán nem látunk. Ez amiatt fordulhat elő, hogy nem képesek elviselni az óceánmélyi hideget – olyannyira, hogy – ezt fosszíliavizsgálatok is bizonyítják – 35 millió éve eltűntek már onnan az akkori lehűlés miatt.

A globális felmelegedés a fauna e részét is veszélyezteti. Az elmúlt 50 évben 1-2 fokkal, a globális átlag több mint kétszeresével emelkedett az óceán hőmérséklete, emiatt a rákok újra “birtokukba vehetik” a területet, utánuk pedig a cápák érkezhetnek, szinte azonnal megtizedelve a helyi élővilágot.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás