Kötések-Csomók

A horgászatban mindig arra kell törekednünk, hogy felszerelésünk minden egyes eleme összhangban legyen egymással. Hiába van erős horgászbotunk, ha vékony zsinórt tekercselünk az orsóra, vagy túl kisméretű horgot kötünk fel, vagy nem a legmegfelelőbb kötéseket alkalmazzuk. Ha nem törekszünk a lehető legjobb összhangra, akkor mindig lesz egy gyenge láncszem.

Örök igazság, hogy felszerelésünk csak annyira erős, mint láncban a leggyengébb szem!

Mivel kötés, és csomó nélkül nem tudjuk szerelésünket összeállítani (a legjobb esetben is egy horogkötés van), éppen ezért sok múlik a megfelelő kötés alkalmazásán.
A videók között is megtekinthettek néhány kötést!

Ebben próbálok itt egy kis segítséget nyújtani.

Az alábbi ábrákon nagyon jól áttekinthető a kötések folyamata, elkészítésük módja. A csomók meghúzása előtt mindenképpen nedvesítsük meg a zsinórunkat, mert így sokkal stabilabb kötést kapunk.

Horogkötés 1

Ez a kötési mód a lapkás horgok felkötéséhez való.
Az ábrán 4 menetet javasol, véleményem szerint ez elég kevés.
Én legalább 8-10 tekerést szoktam alkalmazni, ez már valóban stabil kötést eredményez. Meghúzás előtt a meneteket húzzuk fel a lapkáig, és úgy állítsuk be a zsinórt, hogy mindenképpen a lapka előtt haladjon el. Így elkerülhetjük, hogy fárasztás közben a hátrahajló lapka a megfeszülő damilunkat elvágja.

Horogkötés 2

Ez szintén lapkás horgokhoz való, de itt annyi a különbség, hogy itt a hurkot tekerjük a horogszár köré, és ha feltekertük a megfelelő menetszámot már nem kell semmit fűzögetnünk csak meghúzzuk a kötést. Praktikus kötés, ha valaki begyakorolja akkor sötétben is könnyedén megtudja kötni. Én ezt használom.

Palomar csomó

Ez a füles horgok megbízható kötéséhez való. De ajánlom minden olyan kötéshez ahol egy fülbe kell kötnünk zsinórunkat (forgókapcsok, forgók). Hihetetlen erős csomó, tapasztalatom szerint inkább a zsinór szakad, de a Palomar csomó nem enged!
Fonott zsinórokhoz mindenképpen ezt használjuk, mert így megmarad a fonottzsinór szakítószilárdsága. A legtöbb fonottzsinór gyártó cég ezt a kötést ajánlja.

Clinch csomó 1

Ha szeretnénk egy biztonságos kötést füles horogra, karabinerre, kulcskarikára, vagy egy villantóra, akkor válasszuk bizalommal ezt a Clinch csomót.

Clinch csomó 2

Ez attól különbözik az előző kötéstől, hogy itt duplán vesszük a szálat, és így kötjük meg a Clinch csomót.

Univerzális csomó

Ez forgók, forgókapcsok, vagy akár végszereléknek kötött etetőkosarak, ólmok, zsinórunkhoz való rögzítését szolgálja.

Két zsinór összekötése

Ezzel a kötéssel két zsinórt tudunk tökéletes biztonsággal összekötni. Akár különböző vastagságú, vagy anyagú zsinórt is összeköthetünk egymással pl. fonottat a damillal. Megbízható, erős kötést ad.

Albright csomó

Ha két különböző méretű monofil zsinórt szeretnénk megbízhatóan összekötni, vagy a legyes előkét a legyező zsinórra akkor mindenképpen az Albright csomót válasszuk. Ez a kötés egy amerikai horgászról, Jimmy Albright-ról lett elnevezve, és több mint húsz éve a legbiztonságosabb kötések közé tartozik.

Tűcsomó

Ez főleg a legyező horgászok által használt kötés.

Dupla végcsomó

Ezzel a kötéssel egy erős és stabil hurkot köthetünk a főzsinórunk végére, és ebbe köthetjük a szerelékünket, vagy előkénket.

Főzsinór és az előke összehurkolása

Így tudjuk előkénket a főzsinórhoz rögzíteni.

Nagy hurok kötése

Ideális ha egy egyszerű és gyors szerelést szeretnénk készíteni. Folyóvízi horgászathoz, és feederezéshez alkalmazhatjuk. Egy akadós helyen való horgászat egyszerű, és gazdaságos szerelése.
Kötünk egy nagy hurkot, majd 2:1 arányban elvágjuk. A rövidebb szálra kötjük az ólmot vagy a kosarat, a hosszabbra pedig a horgot.
A hurok mérete változó, folyóvízre akár 60-100 cm hosszban is köthetjük.

Ütköző csomó

Ezzel a kötéssel ütközőt készíthetünk főzsinórunkra.
Úszós horgászat nélkülözhetetlenen csomója, a csúszóra szerelt úszót tudjuk ütköztetni vele. Kötéséhez ideális a pamut hímzőfonal, ez a nedvesség hatására megdagad, és még jobban rászorul a zsinórunkra. Van aki damil szálból köti ezt az ütköző csomót.
A kötés meghúzása után a levágandó szálat hagyjuk hosszabbra, mert dobáskor ez a visszahajló szál elősegíti a csomó könnyebb áthaladását a gyűrűkön. Ha nagyobb testű úszót szeretnénk ütköztetni, akkor ne a hurkolt menetek számát növeljük, inkább kössünk kettő ütközőt, így stabilabb lesz.

A gumi megkötése

Erre a kötésre a spiccbotok és rakósbotok begumizásakor van
szükségünk.

Rapala kötés

Ezzel a kötéssel a wobblereket rögzíthetjük a főzsinórunkhoz.
Ezzel a hurok kötéssel nem gátoljuk a wobblerünk szabad morgását.

Not a Knot

Ez a speciális csomó nélküli kötés a műcsalik fonott zsinórhoz való rögzítését mutatja be. Ezzel a kis acél kampóval való szereléskor zsinórunk nem veszít a szakító szilárdságából, és gyorsan oldható. A műcsalik gyors cseréjét is lehetővé teszi.

Itt pedig mozgó képeken tekinthetjük meg néhány csomó elkészítését.Vélemény, hozzászólás?