Újjáélesztik a Bogyiszlói Holt-Dunát

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 140 millió forintos támogatásával revitalizálják a Bogyiszlói Holt-Dunát, a projekt során kotrást végeznek, és partvédelmi rendszert alakítanak ki.

A beavatkozásokra azért van szükség, mert a Holt-Dunát – más holtágakhoz hasonlóan – a feliszapolódás megszűnéssel fenyegeti – mondta Tóth István, a Tolna megyei település polgármestere az MTI-nek. A vízfolyásnak a település felőli, keleti partján pedig a hullámverés csuszamlást okoz a parton, és a víz magántelkekre is benyúlik – tette hozzá.

Az 52 hektáros holtág medrében mintegy 600 ezer köbméter iszap halmozódott fel; a projekt keretében part menti kotrással néhány ezer köbméternyit emelnek ki a mederből. A part „elhabolását” akác cölöpsor kiépítésével akadályozzák meg – ismertette.

Négyszáz méteren felújítják a parti sétányt, csónakkikötőt, strandöltözőket alakítanak ki, és szabadtéri bútorokat helyeznek el. A Bogyiszlói-holtág különlegessége, hogy a Duna szabályozása előtt, a 19. század elején természetes úton fűződött le a folyóról.

A Natura 2000 hálózathoz tartozó, népszerű horgászvíz a Bogyiszlói-csatornán a Duna magas vízállása esetén kap víz-utánpótlást, az árral rendszerint – a telepített pontyok mellé – dunai fajok, csuka, harcsa, süllő ivadékai is érkeznek a holtágba.

forrás:hirado.hu

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.